Verhalen en Brengen helpt je met jouw marketing en communicatie.

Moderne, snelle websites

Frisse, pakkende teksten

Communicatie-EHBO

Plan en positie

Je wilt laten zien wie je bent en
waar je voor staat

Marketing en communicatie is nog nooit zo complex geweest
Marketing en communicatie is heel snel heel complex geworden. Je herkent dat gevoel vast wel. Wie lukt het om op drie verschillende social media actief te zijn, echt iets te melden te hebben, ook nog de website up-to-date te houden én er achter te komen of dat allemaal zin heeft?

We kijken naar anderen, maar vergeten onszelf
Laat staan dat je in al dat communicatiegeweld nog je eigen stem vast weet te houden. Het is verleidelijk om ook maar te doen wat de concurrent doet, want dat geeft je tenminste richting. We kijken veel te veel naar elkaar en luisteren te weinig naar onszelf.

Mijn missie
Ik heb een missie: ervoor zorgen dat kleine organisaties zelfverzekerd hun verhaal naar buiten brengen. Op hun eigen manier. Met hun eigen middelen. Zonder dat het een fortuin kost. Maar wél dat het héél waardevol is.

Het ontstaan van Verhalen en Brengen
Ik, Wouter Slob, ben in 2018 met Verhalen en Brengen begonnen omdat ik veel organisaties om me heen zie worstelen met hun verhaal. Dan heb ik het niet over het hippe storytelling, maar over de kern.

De mensen binnen de organisatie, de zingeving, wat organisaties belangrijk vinden. Dat gaat voorbij aan hypes, trucjes en geitenpaadjes. De kern is altijd waar en altijd waardevol.

Ik wil dat organisaties bestaan uit mensen
Wat ik wil is dat mensen én organisaties kunnen zijn wie ze zijn.  Ik geloof er in dat mensen zaken willen doen met mensen. Dat de rest dienstbaar moet zijn aan het menselijke contact. En dus dat je moet beginnen met de mens om het verhaal te vertellen.

Ik weet het. Dat is lastig. Daarom is het ook zo belangrijk om het te doen. En: omdat het zo lastig is, kun je jezelf écht onderscheiden.

Dit heb je nodig om jouw verhaal neer te zetten

De vier pilaren van jouw verhaal: website, content, kanalen en een plan

Coca Cola doet andere dingen dan de bakker op de hoek. De kans is groot dat je wel wat meer wilt doen dan de bakker, maar niet het budget hebt van Coca Cola. Wat doe je dan? Dit zijn de vier dingen waar je je op moet richten.

Moderne websites: snel en schaalbaar 

Een eigen website is een must. Er wordt tegenwoordig zo veel online gezocht dat ouderwets zoeken al bijna vergeten is. Zeg nou zelf: wanneer heb je voor het laatst het telefoonboek doorgebladerd? Zou je nog een bedrijf opbellen om hun gedrukte brochure aan te vragen?

Natuurlijk is er nog een markt voor offline. Feit is dat websites sneller zijn en steeds meer gebruikt worden. Bovendien hebben websites veel voordelen ten opzichte van offline marketing.

Moderne websites zijn snel en schaalbaar. Ze werken dus op ieder apparaat en je hoeft niet tot tien te tellen voordat je iets te zien krijgt. Daar is nog een wereld in te winnen. Tegenwoordig wordt twee seconden gezien als de grens tussen ‘acceptabel’ en ‘onwaarschijnlijk traag’.

Om maar niet te spreken van een ‘oude’ website te moeten lezen op je telefoon, inclusief het continu in- en uitzoomen en steeds maar weer misklikken. Dat kan tegenwoordig echt niet meer. Daar moet je iets aan doen.

Content = jouw verhaal in delen

Content marketing is een term die alleen lijkt weggelegd voor grote bedrijven. Maar eigenlijk is het heel simpel. Als je met een hamer op veiligheidsglas slaat, spat het uiteen in duizenden stukjes. Met je verhaal is het net zo. Geef er een klap op en er ontstaan zo veel mogelijkheden dat je niet meer weet waar je moet beginnen.

Je hoeft niet eens altijd alle stukjes weer in elkaar te puzzelen. Je klant doet dat graag zelf. Jouw verhaal moet genoeg zijn om te begrijpen, maar niet zo veel dat er voor de ander geen ruimte meer is.

Content is er in alle soorten en maten. Berichtje op Twitter? Dat is content. Infographic op Pinterest? Dat is content. Een lang blogbericht op je eigen site? Ook dat is content. Foto van je kat? Jazeker, content.

Maar als alles content is, hoe zorg je dan voor goede content? Dat ligt op het snijvlak tussen wat voor jou belangrijk is, waar je doelgroep iets aan heeft en welk medium de boodschap het beste draagt. Daarmee haal je het meeste succes.

Kanalen om je verhaal verder mee te brengen

Je hebt een basis nodig waar alles samenkomt. In mijn visie is dat je website. Maar je moet ook buiten je eigen website kijken. Je doelgroepen moeten immers van je horen voordat ze je opzoeken.

Via externe kanalen kun je er voor zorgen dat je boodschap echt onder de mensen komt. Onder kanalen schaar ik niet alleen de social media als Facebook, Twitter en LinkedIn, maar ook de websites van anderen, vakbladen, nieuwsbrieven, noem maar op.

Via andere kanalen kun je jouw boodschap op veel verschillende manieren uitdragen. Reuzehandig. Het probleem is vaak wel dat andere kanalen niet van jou zijn. Voor wat hoort wat, dus ieder ander kanaal zal je iets kosten.

Andere kanalen kunnen dus enorm krachtige middelen zijn, maar omdat ze van iemand anders zijn, moet je je dus schikken naar de regels van de ander. Dat kan betekenen dat je honderden euro’s betaalt om te mogen adverteren. Het kan betekenen dat je maar een aantal tekens hebt voor je boodschap. Of je zit vast aan de layout van dat andere kanaal, waarin je eigen stijl niet mooi uitkomt.

Toch heb je andere kanalen nodig. Ieder kanaal heeft een eigen publiek, doel en strategie. Dat vraagt goede afstemming. Ook is het handig als je prioriteiten stelt: zonder gigantisch budget is het niet te doen om altijd overal te zijn. Je boodschap op de juiste manier over jouw nuttigste kanalen verdelen, dat is de truc.

 

Een plan: zorgen voor het grote plaatje

Ik ben van ‘eerst denken en dan doen’. Dat komt omdat ik heel vaak zie dat we ons te snel blindstaren op een bepaald product, maar helemaal vergeten waar we het ook weer voor doen. Door even een stap terug te doen, diep in- en uit te ademen en fris te kijken, zorg je er voor dat je veel efficiënter kunt werken.

De grootste winst voor een gemiddelde organisatie zit niet in één specifieke productie. Vaker is het zo dat een ander perspectief, een kleine aanpassing in een werkwijze of een training/workshop veel meer effect sorteert.

Niets is vervelender dan investeren in een duurbetaalde machine die zijn werk niet doet. Met je marketing- en communicatieapparaat is dat net zo. Je kunt zulke mooie visitekaartjes hebben, een spiksplinternieuwe website of een hoogstaande app hebben laten ontwikkelen – niets daarvan werkt als het niet binnen het grote geheel past.

Dan moet je eerst weten wát je wilt laten werken, op wélke manier en waarom dat belangrijk is. Dat begint dus bij jezelf: wie ben je als organisatie, waar ga je voor staan?

Wat levert het op?

Hier kom je natuurlijk voor. Wat levert het op als je een website hebt, content produceert, dit deelt via verschillende kanalen en een plan hebt?

Rust. Er ligt een basis. Misschien is het nog niet perfect, maar het is absoluut goed genoeg. Je kunt er mee verder. Het knagende gevoel mag terug zijn hok in. Je hoeft je niet meer schuldig te voelen.

Focus. Je hoeft niet meer te rennen op alle soorten social media. Je doet wat bij je past. Omdat je energie daarheen gaat, word je effectiever. Je gaat meer resultaat zien. Ineens ga je door de flessenhals.

Energie. In plaats van paralyzed by choice krijg je weer zin om aan de slag te gaan. Je weet namelijk waarom je het doet. Je ideeën leiden je niet meer af, maar gaan voor jou werken. Het worden je vrienden. Ze helpen je verder.

Plezier. Marketing en communicatie is niet iets waar je tegenop hoeft te zien. Achter die termen zit iets simpels: je vertelt wie je bent en wat je doet, omdat je daar trots op mag zijn. Omdat je iets voor een ander betekent. In zekere zin hoef je zelf niet eens in de schijnwerpers te staan, want het gaat om wat je voor de ander doet.

Resultaat. Als je je niet laat meevoeren door kortstondige hypes, duurt het langer. Maar het staat wél stevig. Het heeft waarde, nu en in de toekomst. Je wordt gezien. Je verhaal komt binnen. Mensen weten je te vinden. Ze zijn blij dat ze je leren kennen. Ze kiezen voor jou.

Over mij in het kort

Wouter’s verhaal

Toen ik twaalf was, kreeg ik mijn eerste laptop. Internet ging nog over de telefoonlijn en online was er voor een twaalfjarige nog weinig te doen. Maar ik had een tekstverwerker en een toetsenbord – en dat was genoeg.

Via exacte vakken op de middelbare school kwam ik terecht op de geschiedenisopleiding in Nijmegen. Ik studeerde af als Master of Arts en vond een passie voor online communiceren, waarin ik nog meer kon schrijven (en ook veel leuke andere dingen kon doen).

Tijdens mijn werk als creative director zag ik dat we niet meer uitgaan van eigen kracht in communiceren. Daar wilde ik iets aan doen. Daarom ben ik Verhalen en Brengen begonnen.

Wat is jouw verhaal? Waar sta jij voor? Wat wil jij in de wereld zetten?

Ik kan je helpen met jouw zichtbaarheid. Ik vertel je graag hoe!